افزایش دمای مناطق قطبی که در پی ادامه پدیده گرم شدن زمین رخ داده است سبب شده انواع درختان کاج برای نخستین بار و با سرعتی بیشتر از پیشبینیهای دانشمندان به نواحی قطبی موسوم به "توندرا" هجوم بیاورند و حیات گونههای گیاهی و جانوری را که فقط در منطقه توندرا حضور دارند، به خطر بیندازند.
به گزارش سایت اینترنتی لایوساینس، نواحی توندرا به بخشی از مناطق نزدیک به قطب گفته میشود که دمای بسیار پایین و فصول کوتاه مناسب برای رشد گیاهان در طول سال، سبب میشود درختان نتوانند در آن رشد کنند.
سطح زمین در این ناحیه از لایهای خاک منجمد شده به نام "پرمافراست" پوشیده شده وخزهها، گلسنگها و برخی انواع علفها، تنها گونههای زیستی هستند که قادر به رشد طبیعی در این ناحیه هستند.
جنگلهایی از درختان کاج و درختچهها و بوتهها نیز در مناطق واقع شده در جنوب ناحیه توندرا میرویند و مرز بین این دو منطقه "خط درختان" نامیده میشود.
در فصل تابستان، لایه خاک منجمد نواحی توندرا قدری نرمتر شده و با پیدایش دریاچهها و باتلاقهایی در این ناحیه، شرایط رشد گیاهان در منطقه فراهم میشود که در گذشته به دلیل کوتاه بودن این دوره در فصل تابستان، درختان کاج نمیتوانستند از این فرصت کوتاه استفاده کنند.
هماکنون، گرم شدن کره زمین سبب طولانیتر شدن دوره تابستان در توندرا شده و در نتیجه مرز نواحی جنگلی با منطقه توندرا با سرعت در حال حرکت به سوی شمال است.
محققان دانشگاه "آلبرتا" در مطالعهای جدید حلقههای درختان منطقه توندرا و نواحی جنوبی آن را بررسی کرده و تاریخچه ? ???ساله تراکم درختان و مرز موسوم به "خط درختان" در این ناحیه را فراهم کردند.
به گفته "رایان دنبی" محقق حاضر در مطالعه، پیش از این تصور میشد به دلیل شرایط سخت محیط زیست در این ناحیه، گسترش درختان کاج به سوی شمال با سرعت بسیار کمتری رخ میدهد اما اطلاعات جمعآوری شده نشان میدهد با گرم شدن زمین درختان به شکل ناگهانی به سوی نواحی شمالی هجوم آوردهاند.
دانشمندان عقیده دارند درحالی که در بسیاری از نقاط زمین افزایش تراکم درختان پدیدهای خوشایند است، اما در ناحیه توندرا هجوم درختان سبب تهدید گونههایی نظیر گوزن شمالی است که فقط در همین منطقه از زمین زندگی میکنند.